I vått och torrt



Det här är tjejen jag ska resa till AFRIKA med!!
Förutom att hon är snygg och har en underbart skratt, så är hon grymt smart, klok och rolig.
Vi växte upp på samma gata och gick i samma klass lekis - 6:an.
Efter en paus under högstadiet hittade vi tillbaka till varandra i gymnasiet, och det är jag så glad över.

Ingen kan få mig att skratta och må så bra som Emma, hon vet dom rätta knapparna.
Det finnsk nappt någon annan heller som kan få mig så fruktansvärt irriterad, grinig och arg.
Hon vet dom knapparna också.

Vi har gått igenom mycket tillsammans, och efter att ha haft henne vid min sida i Uganda där vi grät, skrattade, längtade hem, utforskade, upplevde och njöt tillsammans och delade busstol och säng (och mycket mer.. haha) så känns hon som den givna resekamraten!

Vi kommer bokstavligt talat gå varandra på nerverna, men jag är säker på att vi kommer att finnas vid varandras sida, både när allt är supertungt och när allt är fullkomligt ljuvligt.

Jag kan knappt vänta på att få dela tre månader med dig, kära make(a?)!

Det närmar sig...

Om 38 dagar är vi i Ghana
Om 36 dagar lämnar vi Leksands Järnvägsstation.
Det är cirka 864 timmar...
Om man tänker efter är det ingenting alls!!

Long way to go

Det går framåt, Ghana och Afrika kommer allt närmare!

I onsdags hade jag och Emma en riktig fixar dag. Vi skrev i alla visumpapper och tog passfoton som vi nu tillsammans med passet har skickat iväg. Vi har fyllt i anmälningsblanketten där vi fick berätta vad vi vill arbeta med. Vi har också bokat och betalat flygbiljetterna. AAH, 8898 kr TJING! Vi har också beställt tågbiljetter till Sthlm. Vi kommer att åka tåg ner till Sthlm på fredagen och bo två nätter hos Emmas syster Maja, och sen flyger vi på söndagen.


Söndag 4 oktober

Arlanda - Amsterdam 09.45-11.45
Amsterdam - Accra 14.15 - 18.50

Vårat volontärarbete tar egentligen slut den 25 december (juldagen), men eftersom att vi vill vara i Afrika över nyår så kommer vi att åka tillbaka till Accra den 27 december och sen tillbringa en vecka med semester innan vi flyger hem lördagen den 2 januari och landar i Sverige på söndagen. Båda kände att det nog kan vara skönt att koppla av och landa några dagar innan man kommer till den "riktiga" verkligheten igen.

Det känns skönt att ha det mesta och viktigaste praktiska klart, bara försäkring och vaccinationer kvar. Och så är det bara att hoppas att pass och visum anländer i tid...

Just nu känns allt mest kul och spännande, men samtidigt kryper en massa sorgliga avsked närmare...


Vart ska vi nu då?


Antal invånare: 23 900 000 (2008)
Statsskick: republik, enhetsstat
Yta: 238 537 km²
Huvudstad med antal invånare: Accra 2 100 000 (uppskattning 2007)
Viktiga floder: Mouhoun/Svarta Volta, Nakambe/Vita Volta
Största sjö: Voltasjön (konstgjord)
Folkgrupper: akan (bl a ashanti och fanti), mole-dagbani, ewe, ga-adangbe
Läs- och skrivkunnighet: 58 %
Högsta berg: Mount Afadjato (885 m ö h)
BNP per invånare: 790 US dollar (2008)
Valuta: cedi
Språk: engelska är officiellt språk; de största inhemska språken är akan, ewe, mole-dagomba och ga
Viktigaste exportvaror: guld, kakao, trävaror, diamanter
Antal invånare per kvadratkilometer: 100,2
Religion: kristendom (huvudsakligen protestanter); minoriteter av muslimer och utövare av traditionella inhemska religioner

Den första dagen i resten av mitt liv

Ja, den här bloggen kommer bli min "Afrikablogg".
Ni som vill, släkt, vänner, bekanta, intresserade helt enkelt, får en liten dagbok om mina tankar och händelser innan, under och efter min resa.

Jag och Emma (emmsson.blogg.se/ghana) ska alltså åka som volontärer till Ghana.
Jag har i många år haft tanken och drömmen om att åka som volontär till Afrika i bakhuvudet. Jag vet inte vad det var som lockade från början, men just att få resa till en helt annan del av världen och dessutom göra något för någon annan. För ungefär två år sedan gjorde jag ett av mitt livs bästa val, att välja den samhällsvetenskapliga inriktningen (samsam) på gymnasiet. Det var verkligen en linje som passade mig och alla ämnen har gett otroligt mycket perspektiv på omvärlden och hur viktigt det är att vi hjälps åt för att skapa en bättre värld. Det låter klyschigt, jag vet, men så känner jag hur som helst. På Leksands Gymnasiums så åker alla samsam-treor till Uganda i två veckor. Från början var det mest en kul grej för mig, en bonus att få åka utomlands på ett häftigt äventyr. Det visade sig vara så otroligt mycket mer och jag tror absolut att resan förändrade min syn på livet och världen. På något sätt känns det som att jag fortfarande inte har landat, och jag är inte klar med Afrika. Istället gav min längtan tillbaka ännu mer drivkraft åt drömmen att åka som volontär!

Jag älskade afrika från första stund. Värmen och solen. Ljuden och lukterna. Människor överallt, ingen verkar sova, jämt är det liv och rörelse. Människor är otroligt öppna och nyfikna, och framförallt, dom lever i nuet. Det är en underbar atmosfär, alla tar dagen som den kommer och är glada åt det lilla dom har. Jag hoppas och tror att jag kommer få samma positiva upplevelse av Ghana som av Uganda, som jag ständigt längtar tillbaka till!

Jag och Emma har bokat resan, anmälningsavgiften är betald men inte mycket mer är klart.
Vi har valt att arbeta på barnhem, men vi ska nu fylla i en massa papper där vi mer specifikt ska välja arbetsområde. Två veckor innan avresa kommer vi att få reda på hur och var vårat projekt kommer bli. Den 5 oktober ska vi vara i Ghana, i huvudstaden Accra för fem dagars introduktion. Det innebär att vi troligtvis flyger den 4 oktober.
Innan dess ska försäkring, vaccinering, visum, shopping, packning och alla andra förberedelser för ett liv totalt olikt vårat egen fixas.

Vi vet inte mycket, men en sak är jag övertygad om, att hur det än slutar så kommer det vara en GRYM upplevelse och ett minne för livet!

So, enjoy the ride, I will!

RSS 2.0